Sint-Camillus - Internetinfrastructuur

18 | 11 | 2016
Patiënten, bezoekers en personeel van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus kunnen met hun laptops, tablets en smartphones draadloos surfen op het internet. Incrius installeerde in het ziekenhuis een wifi-netwerk op basis van Cisco Meraki.

Vandaag duikt ook de term Bring Your Own Device (BYOD) op in de context van het ziekenhuis. "Patiënten brengen hun laptop, tablet of smartphone mee naar het ziekenhuis. Soms blijven ze tijdens een opname gedeeltelijk aan het werk, en hebben ze de toestellen ook echt nodig. Andere patiënten willen via hun eigen toestel internettoegang als ontspanning, of voor praktische zaken, zoals het indienen van de belastingaangifte." Het PZ Sint-Camillus speelt op die behoeften in door de patiënten internettoegang aan te bieden via wifi. "Het internet is overal. Het is een basisfunctie, net als radio en tv.

Daarom bieden we in het ziekenhuis gratis internetconnectie aan." Voor de keuze van de technologie en de implementatie van de oplossing klopte het ziekenhuis aan bij Incrius. Luc De Blaere: "We wilden de patiënten graag wifi aanbieden, maar uiteraard op een veilige manier." Zo moest het draadloos netwerk strikt gescheiden blijven van het personeelsnetwerk. Het ziekenhuis wilde ook een makkelijk uitbreidbare en eenvoudig te beheren oplossing.

Makkelijke installatie, eenvoudig beheer

Incrius implementeerde in het PZ Sint-Camillus een draadloos netwerk op basis van Cisco Meraki-technologie. Na analyse van het grondplan van de gebouwen van het ziekenhuis, installeerde Incrius dertig gepreconfigureerde access points van het type Cisco Meraki MR12/14. Luc De Blaere: "Incrius bood ons de mogelijkheid om zo'n toestel van Cisco Meraki te testen. We kregen er ook de nodige uitleg bij, zodat we er makkelijk mee aan de slag konden. Belangrijk was voor ons dat het om gepreconfigureerde access points gaat." Anders gezegd: de toestellen zijn ingesteld om enkel op het netwerk van het ziekenhuis te werken. Ze zijn bovendien makkelijk te installeren en te beheren. "We hebben onlangs een extra vergaderruimte op het wifi-netwerk aangesloten. Dat was heel eenvoudig. We moesten het access point inpluggen en het serienummer toevoegen. Meer was er eigenlijk niet voor nodig."

Via wifi hebben het personeel en de patiënten van het ziekenhuis toegang tot het internet. De mogelijkheid bestaat om het gebruik van het draadloze netwerk op termijn uit te breiden, om zo het personeel via mobiele toestellen te laten werken met verschillende ziekenhuistoepassingen. Luc De Blaere: "In principe kan het, maar dan zullen we uiteraard extra aandacht moeten hebben voor beveiliging." Vandaag blijven het elektronische patiëntendossier, e-mail en kantoortoepassingen de kernapplicaties van de medewerkers van het ziekenhuis, op het vaste netwerk, afgeschermd van het wifi-netwerk.

"Het internet fungeert daarbij vaak als bron van informatie. Via wifi zorgen we voor een makkelijke internetconnectie, met eender welk toestel." Toch kwam het project er in de eerste plaats als dienstverlening aan de patiënten. "We waren destijds pioniers toen we het gebruik van pc's aanboden aan onze patiënten", besluit Luc De Blaere. "Met het wifi-netwerk trekken we die lijn door."

Luc De Blaere
Diensthoofd Administratie en Systeembeheerder
PZ Sint-Camillus
www.sint-camillus.be

Iedere maand tips & advies in jouw mailbox betreffende onze bedrijfscontinuïteit en andere oplossingen?

Referenties

Onze klanten zijn, naast het volledige Incrius-team, ons dierbaarste bezit. Ze vertellen zelf hoe onze diensten hun noden invulden en welke impact dit had op hun organisatie.
Meet us

Ons bedrijf is gelegen in Laarne. Incrius levert diensten in heel België met Vlaanderen als belangrijkste focus.

News

GDPR is geen Buzzword maar een concreet feit. Maar het belang van GDPR op de bedrijfsvoering is voor elk bedrijf anders.
Incrius ondersteunt bedrijven in het detecteren van de vereisten en het implementeren van de gepaste maatregelen om zo in lijn te zijn met de nieuwe regelgeving.