Security awareness training – boost je waakzaamheid.
SonicWall Cyber Threat Report

Wat is een user awareness training?

Beveiligingsbewustzijnstraining voor eindgebruikers (ook wel end-user security awareness training) is een soort opleiding voor werknemers om te leren hoe ze zichzelf en hun organisatie kunnen beschermen tegen cyberdreigingen. Bij zo’n training komen onderwerpen als wachtwoordbeheer, phishing-detectie, malwarepreventie, gegevensprivacy en reactie op incidenten zeker aan bod. Het doel van zo’n training voor eindgebruikers is het bevorderen van een beveiligingscultuur binnen de organisatie om zo het risico op menselijke fouten, die kunnen leiden tot datalekken of andere cyberaanvallen, te beperken.

 

Waarom is security awareness training voor eindgebruikers belangrijk?

Volgens een rapport van IBM was een menselijke fout de oorzaak van 95% van de cybersecurity-incidenten in 2018. Dit betekent dat de meeste cyberaanvallen voorkomen hadden kunnen worden als de medewerkers zich meer bewust waren geweest van de veelvoorkomende signalen en technieken van hackers. Door awareness trainingen voor eindgebruikers aan te bieden, kunnen organisaties hun werknemers in staat stellen de eerste verdedigingslinie tegen cyberdreigingen te versterken en verantwoordelijk te handelen bij het omgaan met gevoelige informatie. Bovendien kan dergelijke opleiding organisaties ook helpen te voldoen aan wettelijke vereisten en industriestandaarden zoals GDPR, HIPAA, PCI DSS en ISO 27001 en wellicht ook komende NIS-2 regel.

Hoe kan je user awareness trainingen implementeren in je organisatie?

Er zijn verschillende methoden en hulpmiddelen die je kan gebruiken om de alertheid van je medewerkers te verhogen. Enkele van de meest voorkomende zijn:

– Online cursussen: Interactieve en boeiende modules die verschillende onderwerpen met betrekking tot cyberbeveiliging behandelen. Ze zijn altijd en overal toegankelijk voor de medewerkers en kunnen worden aangepast aan hun rol en behoeften.

– Webinars: Live of opgenomen sessies die een overzicht geven van of diep ingaan op een specifiek aspect van cyberbeveiliging. Ze kunnen worden geleverd door interne of externe experts en kunnen Q&A-sessies of quizzen bevatten.

– Simulaties: Realistische scenario’s die de kennis en vaardigheden van de medewerkers testen bij het reageren op cyberaanvallen. Ze kunnen gebaseerd zijn op echte incidenten of hypothetische situaties en kunnen feedback en aanbevelingen voor verbetering geven.

– Games: Leuke en interactieve activiteiten die het vermogen van de werknemers uitdagen om cyberdreigingen te herkennen en te vermijden. Ze kunnen gebaseerd zijn op trivia, puzzels, quizzen of verhalen en kunnen beloningen of prikkels bieden voor deelname en prestaties.

– Posters: Visuele herinneringen die de kernboodschappen en best practices van cyberbeveiliging versterken. Ze kunnen worden uitgestald op strategische plekken binnen de organisatie zoals kantoren, vergader- of pauzeruimtes of in de gangen.

Herhaal de security awareness trainingen

Herhaling werkt

Het éénmalig geven van een user awareness training is alvast een start en zal ogen doen opengaan, maar is niet voldoende om de alertheid hoog te houden. Dát kan alleen door regelmatige herhaling, een continu proces van updates en aanpassingen. Door een security awareness training aan je werknemers te geven, kan je hun beveiligingskennis en -gedrag verbeteren en daarmee je organisatie beter beschermen tegen cyberdreigingen.

Incrius divider

Wat kan Incrius aanbieden?

Incrius heeft heel wat kennis en expertise in huis om organisaties en hun medewerkers te beschermen tegen cybercriminaliteit. Onze user awareness training start meestal met phishing simulaties. Daarbij wordt een professioneel uitziende malafide mail (uiteraard gecontroleerd) rondgestuurd in je bedrijf. Na deze eerste onaangekondigde nulmeeting, wordt er samen met de medewerkers een analyse gedaan. Hoeveel werd er doorgeklikt, een bijlage geopend of zelfs een wachtwoord ingegeven? Geloof ons, deze confrontatie blijft nog wel even hangen.

Nadien is het aangeraden om via automatische opvolgingsmails of via een videotraining met quiz te blijven herhalen en zo de hoge staat van alertheid in je onderneming te behouden.

Daarnaast kan je ook een interactieve live training online of ter plaatse bij ons boeken. Michael bekijkt graag samen met jou het topic en beantwoord alle vragen van je medewerkers in een Q&A.

In het kader van een cybersecurityverzekering en komende verstrenging van de NIS-vereisten, wordt het ook steeds belangrijker om je voorzorgsmaatregelen tegen cybercriminaliteit te kunnen bewijzen. Wij voorzien na iedere phishingsimulatie dan ook een duidelijk rapport met de resultaten.

Wil je meer weten over onze user awareness training? Neem dan contact met ons op of boek meteen je afspraak bij Michael.